Beknelde zenuw? Lies symptomen besproken

Beknelde zenuw Lies symptomen besproken

Wanneer je pijn ervaart in de onderbuik waar je been het bekken raakt, noemen we dit vaak liespijn. Pijn in de lies kan ook naar achteren bewegen naar het perineum of zitgedeelte. En naar de billen of naar boven richting de buikspieren. Over het algemeen kunnen veel aandoeningen liespijn veroorzaken, waaronder osteitis pubis, liesbreuk en heupgewrichtsproblemen.

In sommige gevallen kan de pijn echter te wijten zijn aan een beknelde zenuw in het bekken of de lies. Het is meestal een uitdaging om bij een beknelde zenuw lies symptomen te diagnosticeren. Hoe wordt deze diagnose dan gesteld en wat zijn de behandelingsmethoden?

Gemeenschappelijke zenuwen die liespijn veroorzaken

Over het algemeen zijn de symptomen van bekken- of lieszenuwpijn afhankelijk van de specifieke aangetaste zenuw. De gemeenschappelijke zenuwen die bekken- of liespijn veroorzaken, zijn onder meer:

Pudendus neuralgie

Meestal wordt pudendus neuralgie veroorzaakt door langdurig zitten, wat leidt tot druk op de zenuw. Het komt zo vaak voor bij fietsers dat het vaak het fietserssyndroom wordt genoemd.

De pudendus zenuw loopt tussen de bilspieren dichtbij het heiligbeen en in het perineum. Beschouw het perineum als het deel van de bil dat het fietsstoeltje raakt. Pudendus neuropathie  wordt veroorzaakt door zenuwbeklemming, waardoor pijn in het perineale gebied ontstaat.

Wat voor klachten bij pudendus neuralgie?

Over het algemeen beschrijven mensen brandende pijn in het perineale of hamstringgebied. Bij mannen kan de pijn uitstralen naar de penis of het scrotum. Bij vrouwen kan de pijn zich verplaatsen naar de vagina of vulva.

Obturator zenuwpijn

De obturator zenuw vormt zich in het onderste deel van de wervelkolom en loopt door de grote heupflexor of iliopsoas-spier. Vervolgens komt het de binnenkant van de dij en de lies binnen via een gat in het bekken (foramen obturator). Het verdeelt zich vervolgens in twee takken in de binnenkant van de dij. De obturatorzenuw voorziet de binnenkant van de dij van adductoren en huid in de binnenkant van de dij.

Wat voor klachten bij obturator zenuwpijn?

Meestal veroorzaakt het beknellen van de obturatorzenuw pijn in de binnenkant van de dij. Over het algemeen treedt pijn op bij activiteiten zoals hardlopen of sporten. Soms kan de pijn gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen in de binnenkant van het dijbeen of zwakte van de adductoren.

Over het algemeen is beknelling van de obturatorzenuw zeldzaam. We zien echter vaak obturatorzenuwpijn waarbij sprake is van draaien of van richting veranderen tijdens het sporten. Het wordt vaak geassocieerd met overbelasting van de schaamstreek.

Ilioinguïnale zenuwpijn

De ilioinguïnale zenuw komt uit de onderrug en loopt over de buikspieren. Vervolgens loopt het samen met andere structuren in het lieskanaal. Dit om de huid aan de binnenkant van de lies en de basis van de penis of schaamlippen te voeden.

Wat voor klachten bij ilioinguïnale zenuwpijn?

Over het algemeen ervaar je scherpe, kloppende of brandende pijn in de lies of de binnenkant van de lies. Soms is er sprake van gevoelloosheid. De pijn wordt verergerd door het strekken van de onderrug, waardoor wrijving van de ilioinguïnale zenuw ontstaat.

Naar de dokter

Over het algemeen moet je een beknelde zenuw beschouwen als een oorzaak van onverklaarde bekken- of zenuwpijn. Je moet een arts raadplegen voor het diagnosticeren en behandelen van zenuwbeknelling in het bekken of de lies. Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • MRI scan: om de beknelling te lokaliseren.
  • Bloedonderzoek: om andere oorzaken van zenuwdysfunctie uit te sluiten. Zoals zenuwontsteking bij diabetes, een traag werkende schildklier of een probleem met het immuunsysteem.
  • Echografie: een zenuwblokkade met behulp van een plaatselijke verdoving en geleid door echografie kan helpen. Als een injectie de blokkade wegneemt, neemt de kans op een beknelde zenuw toe.

Behandeling van zenuwpijn in de lies

Als de arts een beknelde zenuw in de lies vermoedt, zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

  • Medicijnen
  • Amitriptyline

Over het algemeen werken bepaalde medicijnen goed voor neuropathische pijn. Deze omvatten antidepressiva en anticonvulsiva. Amitriptyline is bijvoorbeeld een antidepressivum, maar werkt in lage doseringen ook goed bij neuropathische pijn. Een andere optie is duloxetine.

Naast medicijnen kunnen specifieke procedures helpen bij bekken- of lieszenuwpijn.

  • Injecties die cortisone en plaatselijke verdoving naar de plaats van de val sturen, kunnen de pijn verminderen. Vaak worden de injecties geleid door middel van echografie. Soms kunnen de zenuwen worden verbrand door een proces dat radiofrequentie wordt genoemd. wat maanden of jaren verlichting geeft.

Af en toe kan een operatie om de blokkade te verwijderen of de zenuw vrij te geven effectief zijn. We raden je echter aan andere opties uit te proberen voordat je een operatie overweegt.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)