Het is nu al 7 dagen officieel komkommertijd….
Je weet wel komkommertijd, de tijd van herhalingen op tv. Nauwelijks nieuws in de krant, want ministers en boeven zijn allemaal met vakantie. En je kinderen hangen verveeld in de woonkamer rond…
Waar komt dat toch vandaan ? Komkommertijd?
Je hebt je vast net zoals ik afgevraagd waar nu toch de naam komkommertijd vandaan komt. Nou , let op, als ik het je uitleg, snap je het echt niet meer.
Komkommertijd is de zomertijd waarin mensen het even allemaal rustig aan kunnen doen. Behalve…juist de komkommertellers die het juist dan heel erg druk hebben met het oogsten van de komkommers. Dat had je zelf natuurlijk ook wel bij elkaar kunnen bedenken. Maar nu komt de grap : wanneer zijn die dingen rijp ??? In augustus….
Tja daar hebben we nu natuurlijk geen weet meer van, nu we de seizoenen volledig naar onze hand kunnen zetten.
Oke het is dus in jullie komkommertijd en ze zijn rijp in augustus?
Is de term gewoon zeg maar , naar voren geschoven omdat die periode van “het-is-warm-en-er-is-niks-te-doen” van juli naar augustus is verschoven en oogsttijden niet meer zo belangrijk zijn?
Of heeft de hele term niks met de oogsttijd te maken, maar alles met de vrucht zelf ?
Even wat feitjes :
Een komkommer bevat vooral water (95%) en erg weinig voedingsstoffen. Hij valt onder de vruchten en is in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten weinig voedzaam. Wel is een komkommer lekker dorstlessend en past het met amper 8 calorieën per 100 gram in elk dieet.
Dus…..die komkommer stelt weinig voor…het is gewoon flauwe niks zeggende etenswaar, die we in de zomer heel veel eten…weinig calorieën veel vocht. Handig, nuttig, maar boeiend is het niet.
Ik heb ook, nu ik er over nadenk nooit komkommer als een hoofdgerecht gezien, behalve in de komkommersoep.
Weet je wat zo grappig is? In andere landen kennen ze geen komkommer tijd
Zie hier : komkommertijd in de hele wereld:
- Engeland: silly season, het domme seizoen
- Duitsland: sommerloch, het ‘zomergat’ maar ze gebruiken ook Sauregurkenzeit.
- Ook Denemarken gebruikt augurken in plaats van komkommers: agurketid
- Amerika: The big gooseberry time, het kruisbessen seizoen
- Frankrijk: la morte saison.
- In Zweden en Finland noemen ze de periode een ‘rottende maand’: rötmånadshistoria en mätäkuun juttu.
Maar vraag me nu niet of die maanden in juli of in augustus vallen.
Het enige zinnige wat ik daarover kan zeggen is dat nu de kruisbessen rijp zijn. Ik heb ze net geplukt.
Binnenkort kunnen jullie dus een kruisbessentijd artikel van me verwachten.
Lees ook Dingen die ik niet snap
Interessant geschreven. Ik kan me nog herinneren dat we bij het vak journalistiek een origineel artikel moesten schrijven over komkommertijd. Het was een moeilijke opdracht.
wat leuk ! en ?? was het gelukt?
Haha grappig, vooral omdat het afgelopen week dag van de komkommer was! Leuke blogpost!!
Iew de rottende maand, dan klinkt komkommertijd toch beter. Ondanks de weinig voedingsstoffen ;)
maar wel vocht en dat kan ook lekker zijn!
Silly season vind ik de leukste! De Zweedse versie vind ik een beetje akelig klinken!
ja he…beetje onheislspellend
Ik vind komkommertijd ook zo een leuk woord. Grappig dat je hier de betekenis van hebt onderzocht! Ik vind deze periode meestal heel erg leuk. Zo komt er eens wat meer positiefs in het nieuws.
Ik heb eigenlijk nog nooit van komkommertijd gehoord. Wel een leuk artikel trouwens!
Dacht dat de komkommertijd alleen hier in Nederland een dingetje was ;) Grappig om te lezen hoe ze het in andere landen noemen.
was voor mj ook nieuw, en ik vond het te leuk om niet te delen