6 Manieren waarop geluid je gezondheid kan beïnvloeden

omgevingslawaai

Heb jij last van omgevingslawaai?

Geluid is overal om ons heen: het gebabbel van collega’s, het geluid van het verkeer op straat, de muziek die uit de oordopjes komt van de reiziger naast je in de trein.We zijn volkomen gewend aan omgevingslawaai en besteden er nauwelijks nog aandacht aan. En daarmee zien we over het hoofd, of om in de sfeer van dit onderwerp te blijven – horen we niet meer, hoeveel last we van dat lawaai hebben.

Tenminste…zo was het tot voor kort. Nu we ons met z’n allen door de Corona crisis heen worstelen, ontdekken we de stilte weer…

Laten we eens kijken op welke terreinen we last van omgevingslawaai hebben.

Table of Contents

Leren

Uit onderzoek blijkt duidelijk dat kinderen in een lawaaiig klaslokaal (omdat het bv vlakbij een grote weg ligt) minder presteren dan kinderen die in een rustige omgeving les hebben. Vind-je-het gek? Nee natuurlijk niet. Het constante omgevingslawaai, verstoort de concentratie en dat is heel erg logisch. De kinderen moeten zichzelf voortdurend dwingen dat hinderlijke geluid, uit te schakelen.

Wanneer de klas vanuit het lawaaiige lokaal verplaatst wordt naar een rustig lokaal, gaan de scores omhoog.

Werk

De ooit zo populaire kantoortuinen, blijken een bron van stress .
Kantoortuinen en open werkplekken geven mensen het gevoel dat ze geen grip meer op hun omgeving hebben. Dat is op zich al erg genoeg! En daarnaast blijkt dat het continue geluid, waar werknemers in kantoor tuinen aan bloot staan, stress te veroorzaken. Net zoals de klas langs de snelweg.

Onderzoek in een laboratorium waar kantoor geluiden werden nagebootst toonde verhoogde adrenaline niveau’s  aan bij de deelnemers. Het is fijn dat onderzoeken aantonen dat dat wat we al ervaarden ook gewoon blijkt te kloppen.

Houding

In ditzelfde onderzoek kwam naar voren dat mensen die bij lawaai moeten werken ,ook minder goed voor zich zelf zorgen. Dat wil zeggen: ze bleken de neiging te hebben zich krampachtig over hun toetsen bord te buigen, in plaats van ontspannen recht op te gaan zitten. Dit zal op termijn zeker tot rugklachten leiden.In feite proberen ze – volgens mijn ondeskundige mening – het geluid krampachtig uit te sluiten.

Wonen

Non-stop bloot gesteld worden aan omgevingslawaai, als je bv vlak bij een vliegveld woont, of een spoorbaan kan  gevaarlijk zijn. Volgens  een rapport uit 2011 door de World Health Organization en het  European Commission’s Joint Research Centre, kan wonen bij een dergelijk lawaai bron leiden tot een verhoogde bloeddruk en zelfs hart-  aanvallen.
Nu moet ik zeggen ik heb als kind 15 jaar langs een spoorbaan gewoond, erger nog, naast een spoorbrug. Elk half uur een trein heen en weet eentje terug: het was een voorspelbaar geluid.

Multitasken

Multitasken is iets wat je eigenlijk toch al niet moet doen: de kans dat je twee dingen te gelijk even goed kan,is niet zo groot.Dat wordt in een lawaaierige omgeving alleen maar erger. Mensen die goed kunnen multi-tasken, kunnen dat omdat ze zich goed kunnen concentreren.Wanneer er veel omgevingslawaai is, moet die concentratie gebruik worden om dat lawaai te “blokken”. De kans dat je dan nog goed twee dingen tegelijk kan doen ,is klein.

Muziek

Een muziekje op zetten tijdens het werk om het omgevingslawaai binnen of buiten te overstemmen,lijkt een goed idee. Maar luisteren naar muziek die je leuk vindt,zorgt er voor dat je minder goed onthoud waar je bezig was. De onrust bron wat betreft concentratie wordt dus in feite alleen maar verwisseld.

Al het bovengenoemde omgevingslawaai hebben we probleemloos jaren geaccepteerd. Nu in de stilte van de Corona crisis, komen we er langzaam achter, hoe verschrikkelijk omgevingslawaai eigenlijk is. Voor mij is dat pure winst: ik kon nooit tegen lawaai…eindelijk krijg ik een beetje gelijk.

met dank aan de HuffingtonPost

lees ook eens : krachtvoer

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)