3 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen
Sommige mensen zijn van nature zelfverzekerder dan anderen. Dit heeft veel te maken met temperament, maar ook met hoe je in het leven staat en welke dingen je hebt meegemaakt. Een deel van het zelfvertrouwen vloeit ook door uit ervaringen. Zo heeft je jeugd bijvoorbeeld een grote invloed. Door kritiek, pesten of een zeer beschermende of negatieve opvoeding kan een gebrek aan zelfvertrouwen al snel ontstaan. Soms lijkt het ook van nature in een mens te zitten.
Dit betekent echter niet dat er niets aan te doen is. Te weinig zelfvertrouwen kan je namelijk flink beïnvloeden in het dagelijks leven. Misschien lukt het je hierdoor niet goed om sociale contacten aan te gaan of presteer je minder goed op het werk of ervaar je zelfs problemen in je relatie. Zelfvertrouwen zorgt er niet alleen voor dat je weer lekkerder in je vel komt te zitten, maar kan het leven dus ook gemakkelijker maken. Maar hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen als je je hele leven al onzeker bent geweest? In dit artikel geven we drie simpele tips die al enorm kunnen helpen. Soms zijn de kleinste veranderingen al het meest effectief.
1. Zorg goed voor jezelf
Jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van ieder ander. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Dat betekent dat je in de ochtend dus echt wel je best mag doen om er goed verzorgd uit te zien. Je bent het waard om meer aandacht te besteden aan je haar, een heerlijke parfum voor dames op te spuiten of jezelf op te maken. Waarom zou jij niet in jezelf mogen investeren? Bovendien boost het ook je zelfvertrouwen als je weet dat je goed verzorgd voor de dag komt. Dit straal je dan ook direct uit.
2. Verander je lichaamstaal
Fake it, till you make it. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar door te doen alsof je overloopt van zelfvertrouwen, begin je dit vaak ook vanzelf te voelen. Dit doe je door eerst goed op je lichaamstaal te letten en deze waar nodig aan te passen. Onzekere mensen stralen dit onbewust ook vaak uit doordat hun lichaamstaal dit toont. Ze vertonen bijvoorbeeld hangende schouders, maken minder oogcontact, buigen hun hoofd en lopen met een gebogen rug. Probeer dit eens te veranderen en corrigeer jezelf tijdens het wandelen. Recht je rug, houd je hoofd omhoog en maak oogcontact met de mensen die je ziet. Als je lacht, doe je dit met je hele gezicht. In het begin voelt dit misschien een beetje gek, maar het wordt uiteindelijk steeds gemakkelijker. Bovendien zul je merken dat hierdoor ook iets verandert in je gevoel.
3. Leer je bewust te worden van je gedachten
Onzekerheid ontstaat vaak door een kritische stem die enkel in je eigen hoofd te horen is. Als je constant te hoge eisen aan jezelf stelt en jezelf zwaar afstraft wanneer je ‘faalt’, dan zorgt dit ervoor dat je niet alleen onzekerder wordt, maar je ook steeds minder goed gaat voelen. Daarom is het belangrijk om deze kritische stem eens goed te bekijken en je bewust te worden van de denkfouten die je maakt. Probeer de gedachten eens om te zetten. Want is het wel zo erg om fouten te maken? Zullen mensen echt zo over jou denken? Wat als een vriendin hetzelfde zou overkomen, hoe zou je dan reageren? Schrijf dit telkens voor jezelf op. Je zult merken dat het hierdoor gemakkelijker wordt om deze negatieve gedachten om te buigen en van je af te zetten.