Recept van de dag

Wat eten we vandaag ? Macaroni met Peer Kost in tijd 30 min. Wat heb je nodig? 400 gram ( volkoren) macaroni 8 takjes peterselie 8 handperen 4 dl room 2 theelepels...

Lees meer

Recept van de dag

Wat eten we vandaag ? Tuinbonensalade Kost in tijd 30 min. Wat heb je nodig? 1kg tuinbonen ˝ kropje krulandijvie of little gem 2 takjes munt ...

Lees meer

3 schoonmaakproducten die je minder moet...

Het is zo verleidelijk: je huis is een puinhoop en als je eerlijk bent: echt schoon is het ook niet. Dus wat doe je ? Je knikkert die stapel oude kranten en tijdschriften in de papierbak en de flessen in de glasbak, je stapelt alle boeken op een ordentelijke stapel en je...

Lees meer

Mijn verhaal. Door Quinnie. Deel 32:terug naar...

Het was nog niet klaar,ondanks dat ik het uit had gemaakt.Ik was nog lang niet van hem af,ik moest nog dagenlang verklaringen afleggen. Ik was het zo zat,om zijn rot kop nog te moeten zien. Ik werd misselijk van...

Lees meer

Recept van de dag

Wat eten we vandaag ? Bladerdeeghapjes met pittig gehakt Kost in tijd 10 min.+20 min oven Wat heb je nodig? 4 plakjes bladerdeeg ...

Lees meer
Content Slider provided by vBSlider v3.0.1 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
 • Tweede hands stress


  Als een gek door het kantoor, winkel, huis rennen, met een pen op tafel tikken, heel, veel en heel diep zuchten, de telefoon neergooien, hard praten: allemaal signalen dat iemand gestresst is.
  Maar weet je, dat jij daar ook heel gestrest van kan worden? In Amerika noemen ze het tweede-hands stress.

  Tweedehands stress is stress die ontstaat doordat je omgeving gestrest is


  Op zich is het niet vreemd dat je stress ‘’oppikt” van anderen. Als de mensen om je heen signalen uitzenden, dat het allemaal niet goed gaat, dan zou het heel onverstandig zijn,als jij die signalen niet oppikte.
  In die zin, is tweedehand stress een belangrijk overlevingsmechanisme.
  Als iedereen als een gek gaat rennen, ren je mee. Om later te horen dat er brand uitbrak , bijvoorbeeld.

  Maar lang niet alle stress signalen die we oppikken zijn ook echte stres-signalen.
  Net zo makkelijk interpreteer je gedrag als stress, terwijl de persoon in kwestie helemaal niet gestrest is. Je collega kan wel met z’n pen zitten te tikken omdat ze een liedje in haar hoofd heeft, wat ze maar niet kwijt kan raken……………

  Tweedehands stress thuis

  Als er een plek is waar tweedehands stress weelderig tiert dan is het wel thuis. Vooral kinderen zijn heel goed in het oppakken van signalen die hun ouders uitzenden.
  Dat werkt heel vaak op de volgende manier: wanneer je gestrest bent, heb je de neiging dingen te vergeten. Hoe vaak ben jij niet, net op tijd, de deur uitgerend, om tot de ontdekking te komen dat je je tas binnen hebt laten staan? Met daarin je sleutel??

  Kinderen zien het je doen, voelen met je mee en houden hun mond over hun eigen zorgen: die lijken zo onbelangrijk vergeleken met de jouwe.
  Als jij er later achter komt dat ze een probleem niet met je gedeeld hebben omdat ze dachten dat je geen tijd voor ze had, voel j e je daar schuldig over, wat weer leidt tot…….

  En nu maar hopen dat het lezen van dit artikel niet lijdt tot nog meer stress

  bron Janet Kim, MPH
  Reacties 8 Reacties
  1. Avatar van muurbloem
   muurbloem -
   Hun hebben het er over dat kinderen stress aan voelen. Maar onderschat de gevoeligheid van dieren niet.
  1. Avatar van felice
   felice -
   heel sterk punt!
  1. Avatar van franske
   franske -
   Leuke benaming, tweede hands stress, die kende ik nog niet. En dan is het daarna de kunst om al die 2e hands stress langs je af te laten glijden, zonder het zelf te absorberen als een spons..... soms is dat moeilijk, vooral als je je eigen zorgen al hebt.
  1. Avatar van felice
   felice -
   ik vind het ook een prachtig woord en ik hou het erin!
   Maar wat je zegt klopt, vooral omdat en dat is het verraderlijke, je van stress moe wordt.
   En als je moe bent heb je minder weerstand
   en als je minder weerstand hebt,komt stress van anderen makkelijker binnen
  1. Avatar van precious
   precious -
   Mensen die gestrest zijn slurpen een ander mentaal leeg.
   Ik ben daar gevoelig voor.
   Moet mezelf vaak daar tegen beschermen.
   Of ik ga weg, of ik bouwde fictieve muren om me heen.
  1. Avatar van felice
   felice -
   dat klinkt op de een of andere manier heel verdrietig.
   Dus ik geef je een knuffelBijlage 57608
  1. Avatar van Irene_de_Vreede
   Irene_de_Vreede -
   Ik kende het begrip ook niet, maar ik herken het wel en ik ben er van bewust geworden dat ik daar misschien wel overgevoelig voor ben. Hopelijk kan ik me nu ik me daar van bewust ben beter tegen wapenen.
  1. Avatar van precious
   precious -
   Citeer Oorspronkelijk geplaatst door Irene_de_Vreede Bekijk reacties
   Ik kende het begrip ook niet, maar ik herken het wel en ik ben er van bewust geworden dat ik daar misschien wel overgevoelig voor ben. Hopelijk kan ik me nu ik me daar van bewust ben beter tegen wapenen.
   Als je erop let, Irene, gebeurt het heel vaak dat je op dat soort mensen reageert, door bijv. moe te worden, en futloos, of druk en rusteloos, zonder enige reden.
  Reacties Plaats reactie

  Klik hier om in te loggen

 • Vind je ons leuk? Laat het weten!

 • Advertentie